Milloin hierontaan?

Hierontaan kannattaa tulla, jos kärsit esimerkiksi kireiden/ jännittyneiden lihasten aiheuttamasta kivusta ja särystä .Tällöin yleensä myös lihasten liikelaajuudet ovat rajoittuneet ja joidenkin liikkeiden suorittaminen voi tuntua hankalalta tai aiheuttaa kipua. Kipu ja jomottava tunne voi tosin tuntua jo pelkästään levossa ollessa. Ajoittainen päänsärky ja huimaus ovat epämiellyttäviä vaivoja ja ne johtuvatkin yleensä kireistä hartioiden- ja niskanalueen lihaksista. Säännöllinen hieronta helpottaa myös migreenipotilaiden oireita ja vähentää kohtausten määrää.

Monet hermopinteet ovat lihasten aikaansaamia ja ne voivat häiritä jopa arjesta selviytymistä. Käsien tai jalkojen säteily ja puutuminen ovat tyypillisiä hermopinteestä aiheutuvia oireita. Esimerkiksi ”iskias” vaivat johtuvat yleisimmin kireistä lihaksista, jotka voivat painaa n.ischiadicus- hermoa ja aiheuttaa säteilyn ja puutumisen tunnetta alaraajojen alueelle. 

Monet ihmiset elävät jatkuvan kiireen ja stressin keskellä ja tällöin pelkästään rentoutumien on hyvä syy hakeutua hierontaan. Hieronta tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa ja vapauttaa kehoon hyvänolon hormoneja kuten esimerkiksi endorfiineja aiheuttaen hierottavalle rentouttavan ja hyvän olon tunteen.

HIERONNAN FYSIOLOGISET VAIKUTUKSET
  • Pintaverenkierron vilkastuminen
  • Laskimo- ja lymfakierron edistäminen
  • Lihaskireyksien ja lihasjännitysten poistaminen
  • Aineenvaihdunnan vilkastuminen
  • Kivun lievitys
  • Arpikudoksen elastisuuden lisääminen ja sidekudoskiinnikkeiden syntymisen estäminen ja rikkominen
  • Autonomisen hermoston tasapainotus
  • Hermoston reaktivaatio (uudelleen aktivoituminen)
  • Ihon hiki- ja talirauhasten laskutiehyeiden avautuminen
  • Rentoutuminen

Milloin ei saa hieroa?

Infektiot ihossa 
Ihossa on usein bakteerin aiheuttamia tulehdusmuodostuksia, kuten finnejä, paiseita, märkiviä karvatupen juuria. Ihon on oltava ennen hierontaa vapaa kaikista mahdollisista bakteeri-infektioiden ilmenemistä. Epäilyttävän tilanteen sattuessa on aina parempi olla hieromatta. 

Laskimotukokset 
Koska mekaaninen käsittely kuten hieronta voi irrottaa verihyytymiä, ei tällaista raajaa saa hieroa. Verihyytymät kulkeutuvat verivirran mukana keuhkoihin ja aiheuttavat siellä vahinkoa, jopa kuoleman.

Pahanlaatuiset kasvaimet
Syöpäkasvaimet lähettävät etäispesäkkeitä muodostavia soluja, jos niitä mekaanisesti puristellaan ja hierotaan. Jos potilaalla on ollut syöpäkasvain niin hieronnasta on keskusteltava ensin hoitavan lääkärin kanssa.

Hemofilia
Henkilöä ei tule hieroa koska hieronta saattaa aiheuttaa ihonalaisia verenpurkaumia, jopa suuria sisäisiä verenvuotoja.

Ihotaudit
Ihottumaa sairastavilla tulisi olla lääkärintodistus, jossa otetaan kantaa, että onko heidän sairautensa vasta-aihe vaiko ei. Kontraindikaatioita ovat myös palohaavat röntgen tai jonkin muun sädehoidon jälkeen. Tuoreet leikkaushaavat jätetään myös hieromatta.

Tuoreet vammat
Tuoreet vammat kuten mustelmat, lihasruhjeet, revähdykset, venähdykset, nyrjähdykset jätetään hieromatta, koska silloin edesautetaan verenvuotoa kudoksiin.

Iskeeminen kudos
Kudoksen jonka verenkierto ei ole riittävä, ei tule hieroa koska siihen syntyy helposti haavauma, joka voi olla vaikeasti parannettava. Korostuu ikääntyvillä henkilöillä.

Suurentuneet imurauhaset
Joskus imurauhaset ovat suurentuneet eri syistä. Imurauhaset saattavat olla suurentuneet infektioiden tai kasvainten seurauksesta, ei niitä tule koskaan hieroa. Myöskään normaaleiksi tulkittavia rauhasia ei tule hieroa, poikkeuksena tietyissä tapauksissa ns. lymfahieronta. 

Eri anatomisten alueitten hieronnassa tulee ottaa huomioon kullekkin alueelle tyypilliset erityispiirteet. Yleensä hieronta etenee seuraavassa järjestyksessä: sivelyt, hankaukset, puristelut, täristys, taputukset ja loppusively. Lähes kaikissa hierontatilanteissa pätee kuitenkin sääntö, että hieronta aloitetaan kevyillä otteilla, jotka vähitellen voimistuvat, ja lopetetaan jälleen kevyehköihin, rauhoittaviin otteisiin. Tähän sääntöön perustuu em. otejärjestys, jossa kevyet otteet ovat hieronnan alussa ja lopussa voimakkaat taas hieronnan keskivaiheilla.
(c)2018, All Rights Reserved